GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Kasım 2017 Pazartesi 08:37

Her daireye otopark geliyor: Müteahhitler ne diyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı otopark yönetmeliğindeki değişikliklere son şeklini verdi. Bakan Özhaseki’nin, “Her daire için bir otopark şartı getirilecek” açıklamasına müteahhitler olumlu baktı. İzmir MÜFED Başkanı Necip Nasır, “Yeni düzenleme kentler için iyi olacak" dedi.

EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın otopark yönetmeliğinde yapacağı değişiklik son şeklini alırken Bakan Mehmet Özhaseki’nin “her daire için bir otopark” şartı açıklaması hareketliliğe neden oldu. İnşaat yapanlar ve müteahhitler bundan sonra daire başına bir araçlık otopark inşa edecek.

Bakan Özhaseki konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verirken, “Eskiden bir bina yapılırken, üç tane daireye bir tane otopark gösterme zorunluluğu vardı. Yani belediyeye gittiniz 12 daire yapıyorsunuz, 4 tane yer göstereceksiniz. Şimdi daire başı bir tane göstereceksiniz. 12 tane daireye 12 otopark yeri. Yoksa yapamazsınız. Eskiden otopark yeri sıkıntılı, çok yok, biz bunun parasını verelim diye bir düşünceyle paraya çevrilme vardı. Bunun kötüye kullanıldığını gördük. Şimdi yeni gelecek yönetmelikte bodrumda gözükmemek kaydıyla kaç kat isterse, emsalden sayılmamak üzere otopark yapabiliyor. Aşağı doğru yap, gözükmesin diyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Gözler önümüzdeki günlerde onayın ardından yayınlanacak yönetmeliğin son şekline çevrilirken İzmir Müteahhitler Federasyonu Genel Başkanı Necip Nasır açıklamalarda bulundu. Egedesonsöz'e konuşan Nasır, “Bizden alınan görüş sonrasında biz fikirlerimizi sunmuştuk. Her daireye bir otopark şartı kentteki sorunları büyük oranda çözer. Otoparkmeselesi bugün şehirlerin en önemli problemi. Yıllardır uygulanan ‘otopark yapmayayım ama parasını vereyim’ mantığı da ortadan kalkıyor. Eğer bir inşaatta otoparkemsalden sayılmazsa bu da önemli bir gelişme olacak. Katlı otoparklar binaların altına yapılabilir” dedi.

Düzenlemenin yeni kriterler de getirdiğini belirten Nasır, “Bakanlığın çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Mesela bahçelerin birleştirilerek mekanik otoparkyapılmasının önü açılacak. Bu da önemli bir konu. İki apartman yan yana durduğunda bahçeler otopark olarak kullanılabilecek. Şimdiye kadar yapılan uygulamalardaki istismarlar da ortadan kalkacak” diye konuştu.